Výživa jako základ pevného zdraví Nutriční terapie

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Výživa je základní životní potřebou a má tedy podstatný vliv na udržení zdraví nebo rozvoj nemoci

V průběhu nemoci může být složitější zabezpečit příjem živin, který by odpovídal aktuálním potřebám organismu. Podvýživou trpí 20-50 % pacientů, resp. je ohroženo jejím rozvojem již při přijetí do nemocnice. Chronická podvýživa může ovlivnit toleranci k různým léčebným intervencím jako např. podávání antibiotik, chemoterapie, radioterapie nebo chirurgický zákrok, může způsobit poruchy hojení, vyšší výskyt komplikací, prodloužení hospitalizace nebo vyšší úmrtnost.

Podvýživa (malnutrice) je zhoršený stav výživy. Vzniká v různé míře kombinací nedostatečného příjmu živin anebo přítomností zánětlivé aktivity, která vede ke změnám tělesného složení, poklesu fyziologických funkcí a zhoršenému klinickému stavu.1

Klinická výživa má za úkol pomoci lékařům, zdravotníkům a pacientům překlenout období nemoci, kdy není možné dosáhnout dostatečného příjmu živin běžnou stravou a zabránit anebo snížit riziko vzniku podvýživy.

Kontakt

Mgr. Jitka Suchá
Produktový manažer

Ozveme se Vám

Zanechte nám kontakt a naši obchodní konzultanti se Vám ozvou zpět.

Zobrazit kontaktní formulář

REFERENCE:

1 Kohout P et al. Klinická výživa. Praha:Galén 2021; 200.