Špenátové palačinkové lasagne

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Základem tohoto receptu jsou celozrnné palačinky, které jsou na přípravu velmi snadné. Jejich neutrální chuť můžete směle doladit nutelou, domácí marmeládou, javorovým sirupem, ovocem, zmrzlinou, ale také sýrem, hořčicí, šunkou….fantazii se meze nekladou a inspiraci najdete v každé creperii. Dnes jsme se pustili ještě o malý krůček dál, hotové palačinky jsme ještě nechali opalovat při teplotě 170 ˚C v troubě.

Palačinkové těsto

0,3 l mléka, 0,3 l vody

20 dkg celozrnné pšeničné mouky

2 vejce

Nejprve vždy smíchejte vodu, mléko a mouku. Až když je těsto hladké, přimíchejte vajíčka. Zabráníte tím možnosti vzniku hrudkovitého těsta.  Těsto nechte minimálně 10 minut odpočívat. Mouka nasákne a těsto ještě mírně zhoustne.  Palačinky připravte na nepřilnavé menší pánvi.

 

Energie: 187,26 kcal

Bílkoviny: 14,75 g

Tuky: 13,28 g

Sacharidy: 2,56 g

Draslík: 198,95 mg

Vápník: 104,11 mg

Fosfor: 277,76 mg

 

Špenátové palačinkové lasagne

10 celozrnných palačinek

250 g špenátu

2 nízkotučné tvarohy

15 g strouhaného sýru gouda

6 plátků kuřecí šunky

2 vejce

3 stroužky česneku

sůl, pepř

Pokud máte čerstvý špenát, pokrájejte jej na malé kousky a spařte vodou. Pokud máte špenát mražený, nechte ho nejprve rozmrznout a přebytečnou vodu slijte. Poté jej smíchejte s tvarohem, vejci, strouhaným sýrem a dochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Do nepřilnavé formy (ideální hlubší a úzká) pokládejte palačinky, aby bylo dno pokryté. Zalijte špenátovou hmotou a do hmoty zanořte 3 plátky šunky, poté navrstvěte opět palačinky, poté opět špenátovou hmotu a tak stále dokola, stejně jako když připravujete lasagne. Poslední vrstva by měla být ze špenátové hmoty. Pečte ve vyhřáté troubě na 170˚ asi 50 min. Povrch by měl být vypouklý a pružný.  Špenátové palačinkové lasagne chutnají teplé i studené.

Energie: 3 950,11 kcal

Bílkoviny: 191,04 g

Tuky: 50,36 g

Sacharidy: 646,27 g

Draslík: 2 119,09 mg

Vápník: 923,28 mg

Fosfor: 1001,01 mg

Převzato z časopisu Dialog