Potíže s polykáním Bude vám lépe

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Čím měkčí, tím lépe  

Máte potíže s polykáním známé jako dysfagie? Polykání je reflex a jeden z nejkomplexnějších úkonů, které naše tělo dělá.

Dysfagie se projevuje při požívání určitých pokrmů, ať pevných nebo tekutých. Hlavní funkcí polykání je zajistit, že zažívacím traktem projde dostatek živin a vody, aniž by se dostaly do dýchacího ústrojí (během nádechu). Následky vdechnutí jídla se mohou značně lišit.

example image dysphagia
Při dysfagii je struktura jídla zásadní.

Bezpečné polykání předchází komplikacím, jako jsou například bronchitida, zápal plic, podvýživa či dehydratace. Bezpečnost při polykání znatelně zlepšuje změna ve viskozitě a struktuře rozžvýkaného sousta. Úprava struktury tekuté či pevné stravy dokáže předejít vdechnutí a zajistí jak dobrou hydrataci, tak nutriční stav.

 

Co s obtížným polykáním můžete udělat?

DŮLEŽITÉ: Pokud trpíte dysfagií, navštivte prosím nutričního terapeuta, aby vám pomohl zjistit, jaká konzistence jídla je pro vás nejvhodnější. Tipy si vybírejte teprve tehdy, až zjistíte stadium své dysfagie. Pokud si nejste jisti, poraďte se nejdříve se svými ošetřujícími lékaři!
 

V závislosti na dysfagii, kterou trpíte, se držte několika pravidel. Následující tipy obsahují informace, které platí pro různá stadia dysfagie. Zvažte, které jsou pro vás vhodné.

 

Vyhněte se: 

  • Pití nezahuštěných tekutin, např. vody, čaje, džusů a vývaru.
  • Jídlu, které se obtížně žvýká, je lepivé, tuhé nebo drobivé, např. rýže, hrubozrnný chléb nebo mleté maso.
  • Suchému jídlu, které dráždí dutinu ústní (např. toasty, sušenky, oříšky nebo chipsy).
  • Jídlu, které se obtížně žvýká, je tvrdé nebo lepivé (např. čerstvá zelenina, toastový chléb).
  • Jídlu, které obsahuje různé struktury (např. polévky, omáčky s kousky chleba, šťavnaté ovoce).

Možné řešení: 

  • Pijte mírně nebo středně husté tekutiny, např. zeleninové šťávy a nektary.
  • Jezte jogurty a ovocná pyré nebo velmi husté smetanové nápoje.
  • Konzumujte měkká nebo mletá jídla s omáčkami, např. šťouchané brambory nebo měkký chléb.
  • Zvažte u polévek a jiných tekutých pokrmů použití chuťově neutrálních zahušťovadel.
  • Jezte v klidném prostředí, seďte vzpřímeně a nikam nepospíchejte, jídlo dobře rozžvýkejte.
  • Vyzkoušejte si různé výrazné příchutě a teploty, protože vám polykání mohou usnadnit.
  • Dopřejte si co nejpestřejší stravu, abyste si zajistili správný příjem vitaminů a minerálů.
  • Do pokrmů přidávejte kalorie a tuky navíc.
  • Jezte po malých soustech o velikosti 5 ml (cca 1 čajová lžička), snáze je spolknete.
  • Vedle těchto nutričních doporučení existují i jiné způsoby, jakými si můžete polykání usnadnit.

Všeobecně lze pokyny shrnout do těchto doporučení: 

  • Jídla si rozvrhněte do celého dne ve formě malých, častých a výživných porcí.
  • Nekonzumujte pokrmy, které v ústech vytvoří homogenní sousto.
  • Vybírejte si potraviny, které se snadno zpracovávají a dají se vařit doměkka.
 

Úprava jídla

Nevhodné jsou určité konzistence nebo struktury jídla, zvláště velmi tekuté, příliš suché nebo nehomogenní. Zkuste spíše jídlo, které se snadno žvýká a polyká, je měkké a důkladně vařené: masové kuličky, zeleninová pyré apod. Mixované pokrmy jsou obvykle bezpečnější a umožní vám příjem vysokého množství energie a živin. Pyré by měla být homogenní a jemná. Konzumujte je po soustech, která snesete. Případně přidejte lehké omáčky, které polykání rovněž usnadní.

O svých potížích si promluvte se svými ošetřujícími zdravotníky. Dokážou vám pomoci najít vhodnou stravu.