Mukositida  Bude vám lépe

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Ulevte si od bolesti

icon mucositis soups

Při mukositidě může pomoci polévka

 

Mukositida je zánět ústní sliznice. Sliznice dutiny ústní je vysoce citlivá jak na chemoterapii, tak na radioterapii. Sliznice se během nich poškodí, nebo se objeví afty či vředy. Ty se nemusejí omezit jen na ústa, mohou se rozšířit i ve zbytku trávicího traktu.  

Jaké to je?

Během počáteční fáze mají pacienti v ústech obvykle palčivý pocit nebo mají dojem, že mají při polykání v ústech cizí předmět. Ve fázi vředů se tento pocit změní v bolest, která sílí při přijímání potravy (lékařský termín je odynofagie). 

Co mohu s mukositidou udělat?

Při mukositidě vám může připadat, že už nikdy nic do úst nevezmete. Zde uvádíme 11 užitečných tipů, které vám v případě bolesti mohou pomoci.

1. Jezte malé porce, ale častěji. Nabírejte si malá sousta a pořádně je rozžvýkejte. 

2. Vyhýbejte se kontaktu jídla s bolákem. 

3. Vyhněte se:

  • Jídlu, které se lepí na patro, jako je toastový chléb, rozvařená rýže apod.
  • Suchému, tvrdému a vláknitému jídlu, jako jsou sušenky, určitá syrová zelenina s vlákny, chipsy, celé ořechy apod.
  • Výraznému koření, jako jsou pepř, paprika, chilli a čerstvý česnek
  • Jídlům kyselým, hořkým, přeslazeným nebo přesoleným.

4. Jezte pokrmy a potraviny, které se snadno žvýkají, a podávejte je s jemnými, lehkými omáčkami (nikoli hustými, které přilnou na bolák, jako je bešamel, majonéza, smetana, sýrová omáčka apod.).

5. Ke konzumaci některých jídel můžete použít brčko, např. na polévky, zředěné krémové polévky, jemné mléčné koktejly, vývary a čaje.

6. Bolestivá bývá konzumace jídel s běžnou strukturou. Místo toho si vyberte vývary a krémové polévky, abyste si zajistili správný příjem živin. Může vám prospět i výživa určená k popíjení, tzv. sipping. Díky své konzistenci se dobře polyká. Obsahuje proteiny, sacharidy, esenciální tuky, vitaminy a stopové prvky.

7. Úprava masa, ryb a zeleniny na páře nebo v mikrovlnné troubě je obvykle udrží velmi vlhké. Využijte toho na maximum. Pokud pokrm po této přípravě na povrchu zbělá, zlepšete jeho vzhled tím, že jej na pánvi trochu osmahnete.

8. Jídlo jezte chladné nebo při pokojové teplotě.

9. Nepříjemným pocitům můžete ulevit i pomocí domácích ústních vod, které obsahují vodu, sůl a jedlou sodu (1 lžička sody a 1 lžička soli ve 4 hrncích vody).

10. Vyhněte se alkoholu a jiným dráždivým nápojům včetně perlivých (ačkoli perlivé nápoje můžete nechat vyšumět, pokud na nich trváte).

11. Doporučuje se dutinu ústní neustále svlažovat, protože suchost v ústech se na bolesti značně podílí. Ústa si můžete vypláchnout, například 0,9% fyziologickým roztokem nebo směsí vody a jedlé sody.