Jak rozpoznat riziko vzniku podvýživy Vím víc

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Rychlá kontrola

Rychlá kontrola

Dávejte pozor na možná rizika.

Chcete zjistit, jestli u vás existuje riziko vzniku podvýživy? Odpovězte na tyto čtyři otázky.

První signál vám pošle číslice na váze. Pokud ukazuje ztrátu hmotnosti, je kromě počtu kilogramů, o které jste zhubli, důležitý také celkový progres ztráty hmotnosti.  Pacienti, kteří během aktivní onkologické léčby zaznamenají nechtěné snížení hmotnosti o 5–10 % během tří až šesti měsíců, jsou považováni za ohrožené podvýživou. 

DŮLEŽITÉ: I onkologičtí pacienti s nadváhou mohou být ohroženi podvýživou! 

 

BMI nižší než 20 může znamenat podvýživu, obzvláště pokud jste zaznamenali i úbytek svalové hmoty.   

 

Jíte menší porce? Přichází pocit nasycení rychleji?

… nemáte chuť, máte zánět v ústech, jste unavení, je vám na zvracení, máte průjem, zácpu nebo trpíte bolestí? 

… nasycení přichází rychleji? 

… nic už nechutná tak jako dřív? 

 

Pokud jste na jednu nebo více otázek odpověděli ano, může u vás existovat riziko vzniku podvýživy nebo už jí trpíte. Promluvte si o tom s lékařem nebo nutričním terapeutem, nejlépe okamžitě. Lékař zjistí, jaký je váš současný nutriční stav. Společně pak vyberete jeden z různých profesionálních screeningů, který vám pomůže zjistit, zda u vás existuje možné riziko vzniku podvýživy.

 

Podrobnější screening rizika podvýživy

Další otázky, které vám pomohou odhalit, zda jste ohroženi podvýživou

Tento dotazník slouží pouze jako orientační pomůcka k vlastnímu hodnocení a nenahrazuje konzultaci u odborníka (lékaře či nutričního terapeuta). 

Pokud již podvýživou trpíte, začněte jednat co nejdříve. Podvýživa může ovlivnit vaši reakci na onkologickou léčbu a vaše uzdravení. Pomoci vám mohou například potraviny pro zvláštní lékařské účely. U některých pacientů mohou vést ke zlepšení výsledků. O svých každodenních nutričních potřebách se poraďte s týmem zdravotníků, kteří se o vás starají.