podvýživa při rakovině  Vím víc

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Proč by se onkologičtí pacienti měli starat o svou výživu?

With healthy food against malnutrition
Zdravým jídlem proti podvýživě.

Na první pohled se zdá, že existuje spousta důležitějších věcí než se starat o výživu. Nejste dokonce rádi, že hubnete? Neberte to na lehkou váhu. Podvýživa a kachexie mohou být známkou rakoviny. A také je dobré vědět, že obojí může váš stav zhoršit. 

Co je podvýživa?

Když se řekne podvýživa, můžete mít dojem, že se jedná o záležitost pouze rozvojových zemí. Avšak zvláště pro onkologické pacienty je podvýživa velkým problémem. Až 67 % pacientů s určitým typem rakoviny (např. rakovina slinivky břišní) trpí podvýživou.

 

Podvýživu lze popsat jako fyzický stav způsobený nedostatkem příjmu nebo nedostatečným vstřebáváním živin, které vedou ke změně tělesného složení. Zdaleka to není synonymum pro podváhu. Spíše jde o nevyvážený nutriční stav. Podvyživení mohou být dokonce i lidé s normální váhou či nadváhou.

Onkologičtí pacienti jsou v důsledku své choroby vysoce ohrožení následky podvýživy

Podvýživa může u pacientů s nádorovým onemocněním komplikovat léčbu. Může vést k častějším infekcím, horší toleranci léčby a k delším pobytům v nemocnici. Ovlivňuje rovněž kvalitu života. Prevence podvýživy je proto pro vaši léčbu skutečně zásadní.

Pacienti se zhoubnými chorobami, jako je rakovina, jsou vysoce ohrožení podvýživou. Oproti podvyživeným lidem, kteří netrpí těmito chorobami, se důvody i následky u onkologických pacientů liší.