Změna výživových potřeb Víme víc

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Změna výživových potřeb 

patient and friend talking about food and altered nutritional needs

Když máte rakovinu, vaše výživové potřeby se změní. Jelikož každý typ rakoviny ovlivňuje tělo jinak, nemáme pro úpravu stravy univerzální řešení. Přesto ale existují pokyny, kterými se můžete řídit. Někdy se ve vašem stavu jeví nejlepší řešení jako poněkud podivné, vezmeme-li v potaz, co se běžně rozumí zdravou stravou.

Pokud máte dotazy ohledně svých denních výživových potřeb, neváhejte prosím a zeptejte se svého lékaře a nutričního terapeuta – mohou vám s jídelníčkem pomoci. K dispozici jsou vám také specialisté v odborných ambulancích B. Braun Plus.

Obecně: 

Je důležité, ABYSTE jedli

V rámci studií každý druhý onkologický pacient potvrdil, že jí během léčby méně. Jak již víte, vyvážená strava vyžaduje vyvážený příjem živin – a pokud jíte méně, musí být adekvátně upravena i vaše strava. 

Je důležité, CO jíte

Nádor může změnit váš metabolismus. Následně můžete trpět zánětem, který ovlivňuje způsob, jakým jsou zpracovány a využity živiny, jako jsou sacharidy, tuky a bílkoviny. Navíc se můžete potýkat s vedlejšími účinky onkologické léčby, jako je únava, menší chuť k jídlu, úbytek hmotnosti či dokonce poruchy příjmu potravy.

Spoléhejte na tuky

Pro mnoho onkologických pacientů je tuk zvlášť doporučovanou součástí stravy. Kvůli změnám ve vašem metabolismu poskytuje lepší zdroj energie než sacharidy. Navíc jsou tuky zdrojem esenciálních mastných kyselin a přepravují vitaminy rozpustné v tucích. Ačkoli se přesný příjem tuků každý den liší, lidé s rakovinou by měli kvalitu a kvantitu tuků ve své stravě upravovat. Pokud trpíte nedostatečnou funkcí slinivky břišní (pankreatickou insuficiencí), nezapomeňte pravidelně užívat enzym lipázu. V takovém případě se poraďte se svým ošetřujícím lékařem nebo nutričním terapeutem.


Není tuk jako tuk

Různé tuky mají různé vlastnosti, které určují jejich výživovou hodnotu. Ve zdravém jídelníčku hrají důležitou úlohu určité omega-3 mastné kyseliny. Jsou důležité pro lidský metabolismus, přispívají k normální činnosti srdce, mozku, zraku a k udržení normálního krevního tlaku a normální hladiny triglyceridů v krvi.

   

Potřebujete zvýšit příjem potravin bohatých na proteiny

Proteiny tvoří enzymy, chrání naše buňky, přispívají k růstu a udržení svalové hmoty  a po těle roznášejí životně důležité složky. Když máte rakovinu, potřeba důležitých živin se zvyšuje: Zatímco zdravému člověku denně stačí 0,8–1 g proteinů na 1 kg tělesné hmotnosti, u onkologických pacientů se množství bílkovin, které tělo potřebuje, zvyšuje na 1,2–1,5 g na 1 kg denně. Děje se tak kvůli zvýšené zánětlivé a imunitní reakci v těle. K tomu je potřeba chránit vaši svalovou hmotu před permanentní ztrátou. To znamená, že váš jídelníček musí být zvláště bohatý na proteiny, aby těmto nárokům vyhověl.

   

Jaké výhody pro vás plynou z vyváženého jídelníčku?

Pokud svůj jídelníček založíte na výše uvedených pokynech a upraví jej váš ošetřující lékař či nutriční terapeut, můžete se vyhnout negativním dopadům podvýživy na váš organismus (tkáně, svaly, kosti, klouby, ale i funkce jednotlivých orgánů). Studie dokazují, že celkový výsledek různých fází léčby rakoviny (od operace po chemoterapii) může být lepší, pokud je pacient stabilně dobře vyživován.

 

  • Může přispět ke zmírnění vedlejších účinků onkologické léčby.
  • Zlepší se příjem energie a podpoří se nárůst tělesné hmotnosti.
  • Může přispět k lepšímu výsledku léčby.
  • Může se zlepšit celková kvalita života.
  • Může se zlepšit dlouhodobá prognóza.