Čichové averze Bude vám lépe

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Čichové averze: Jak se jim vyhnout  

example image smell aversions

Onkologičtí pacienti se často potýkají se změnou smyslového vnímání. Někdy jídlo změní svou běžnou chuť – je nevýrazné, může být dokonce naprosto bez chuti, zatímco jiné potraviny, zvláště ty bohaté na proteiny, jako maso nebo ryby, mohou začít chutnat hořce nebo dokonce jako kov. Pokud je proto přestanete jíst, zvyšujete tak riziko nedostatku proteinů. Tyto změny chuti mohou ovlivnit i váš čich. Najednou vám jídlo, které jste měli rádi, nechutná.

Příčiny mohou být různé: Vaše smysly ovlivňuje rakovina samotná, nebo se tak může dít důsledkem vedlejšího účinku léčby, nebo je mohou způsobit zubní obtíže. Ve většině případů vymizí tyto averze po ukončení léčby.

Ztráta chuti

S kořením a přísadami k větší spokojenosti

Pokud špatně rozlišujete chutě, zapomeňte na omezování jídla a naopak vsaďte na koření! Vylepšete chuť potravin příchutěmi a marinádami. Dodejte jídlu nějakou zvláštní příchuť určitými bylinkami, nebo k zelenině přidejte slaninu. Připravujte si ostřejší jídlo, a pokud je příliš hořké, slané nebo kyselé, oslaďte si je.

Sladké přísady dokážou slané pokrmy s nepříjemným pachem nebo chutí změnit v přijatelnější. Některé chutné varianty zahrnují vepřové s jablečným pyré, camembert s brusinkami, drůbež s banánem nebo kari s ananasem. Příjemné jsou máta a rozmarýn, vanilka a skořice zamaskují kovové tóny.

   

Jak zvládnout čichový a chuťový odpor

Následujte své instinkty

Pokud se chcete vyrovnat se změnami chuti nebo čichu, vyhýbejte se jídlu, které vám již nechutná – není žádný důvod držet se zvyklostí, které vám už nevyhovují. Jako alternativu vyměňte jídlo s nepříjemnou chutí za ekvivalentní jídlo.

Jezte to, co vám chutná, co vypadá dobře a příjemně voní. Pokud nemůžete vystát červené maso (hovězí, vepřové nebo skopové), zkuste místo toho kuřecí, krůtí nebo rybu, případně přejděte na bezmasé výrobky s vysokým obsahem proteinů.

Pokud nejíte maso, najděte si proteinové alternativy. Vhodné jsou zvláště vejce, mléčné výrobky, tofu a luštěniny. Tofu můžete připravit například se spoustou chutných omáček (sladkokyselá ananasová omáčka, arašídová omáčka, omáčka teriyaki apod.). Jako onkologický pacient potřebujete zvýšený přísun proteinů, dbejte proto na jejich příjem. 

Další triky

  • Zbavte se ve svém okolí zápachu z jídla a dobře větrejte místnosti.
  • Pokud se chcete vyhnout kovové pachuti v ústech, přejděte na nekovové příbory – plastové nebo dřevěné.
  • O svá ústa pečujte řádným čištěním zubů, používáním zubní niti a vyplachováním ústní vodou. Pro neutralizaci nepříjemné pachuti si ústa vypláchněte vždy před jídlem a pokud možno i během jídla.
  • Vařte a jezte společně s ostatními, kteří mohou od pachů a chutí vaši pozornost šikovně odvést.